Bon dia a totes i tots!!!
De ben segur tots haveu escoltat alguna vegada això de la llengua és viva i canviant i que va adaptant-se als nous temps, afegint noves paraules i adaptant altres.
En el moment tecnològic actual, de constants evolucions i tan global, és un fenomen molt habitual i totes les llengües als seus diccionaris oficials van introduint i modificant la seua terminologia, incorporant les noves adquisicions alhora que van quasi desapareixent altres pel seu desús (imaginem per exemple, eines o instruments d'oficis antics, paraules relacionades amb els carruatges, els antics molins... molts de nosaltres potser, ni les hem sentides mai! Seria interessant reflexionar sobre l'edició o consulta de registres per a aquest tipus de terminologia... però açò és un altres tema.).
Avui, al fil d'aquest pensament, ens fem ressó d'una notícia publicada el passat any, i que algú tal vegada no coneix.
És la supressió en la llengua catalana de l'accent diacrític a quasi totes les paraules que el necessiten quan nosaltres, ja majors, vam estudiar. Segur que ho pensàveu quan éreu xicotets i el mestre vos "obligava" a estudiar-les: "I açò per a què em serveix?" "Si pel context ja sabem que significa!".
Motivat per aquestes raons, o d'altres ben distintes, aquell famós llistat de paraules amb accent diacrític a quedat reduït a tan sols 14 que encara els necessitaran, de la resta podem oblidar-nos de posar-se'l.
Podeu ampliar la informació d'este i altres canvis a aquesta adreça:
I ara bé, a vosaltres que us sembla?? Als nous alumnes segur bé, i als no tan nous que ja els utilitzàvem quasi per defecte??
Podeu reflexionar de manera personal o a l'aula, o amb els amics, o si vos abelleix deixar aquí baix el vostre comentari.
Ja ho sabeu, la llengua, com la seua cultura i societat, està ben viva. Cal cuidar-la i respectar-la.
Una abraçada i fins prompte!!!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada